Jdi na obsah Jdi na menu
 


Listerióza a její prevence

9. 2. 2007

Obrazek

.

Mikroskopický snímek bakterie Listeria monocytogenes

.

Charakteristika onemocnění:

Listerióza je onemocnění zvířat a člověka, které způsobuje bakterie Listeria monocytogenes. Bakterie je poměrně odolná vůči vlivům zevního prostředí, při teplotě pod 2 st.C a nad 45 st.C se přestává pomnožovat, hyne však vlivem varu a při pasterizaci.

Listerióza se vyskytuje celosvětově a spíše zřídka. Bakterie Listerii monocytogenes se vyskytují v půdě, rostlinné siláži , ale také u různých druhů savců, ptáků, ryb a koryšů.

Zdrojem nákazy jsou:

  • Nemocná zvířata nebo zvířata s bezpříznakovou nákazou
  • Člověk( nemocný nebo nosič)

Epidemiologickými studiemi bylo prokázáno 1-10% nosičství L. monocytogenes v zažívacím traktu u lidí.

Přenos nákazy:

  • Člověk se nakazí většinou konzumací potraviny kontaminované většinou intravitálně –nepasterizované mléko, některé zrající sýry, syrová zelenina, fermentované syrové klobásy, syrové a uzené ryby atd.
  • Méně často fekálně-orální cestou
  • Transplacentární cestou, z těhotné na plod

Vstupní bránou může být:

  • zažívací trakt
  • porušená kůže
  • dýchací cesty

Inkubační doba se pohybuje od 3-70 dnů, průměrně však trvá 4-6 týdnů.

Klinický obraz:

Onemocnění může probíhat pod obrazem lehkých „chřipkovitých“ příznaků , dokonce i bezpříznakově nebo s klinickými příznaky s postižením centrálního nervového systému (meningitida, encefalitida) nebo jiných orgánů.

Vnímavost a imunita:

K nejvíce vnímavým patří:

  • osoby s oslabeným imunitním systémem
  • těhotné
  • novorozenci
  • osoby léčené imunosupresivy
  • osoby vysokého věku

Prevence:

Specifická prevence proti listerióze neexistuje. Vzhledem k tomu, že listerióza se nejčastěji přenáší kontaminovanou potravou lze doporučit obdobná preventivní opatření jako u ostatních alimentárních nákaz, např. jako u salmonelózy.

K těmto opatřením patří:

  • důkladné tepelné opracování syrových potravin z hovězího, vepřového a drůbežího masa
  • důkladné omytí syrové zeleniny před konzumací
  • oddělené skladování syrového maso a uvařených potravin
  • nekonzumování nepasteurizovaného mléka a potravin z něj připravených
  • důkladné mytí rukou, nožů a nástrojů používané k úpravě syrových potravin (maso, zelenina...)

Osoby ve zvýšeném riziku nákazy by měly navíc se vyvarovat konzumaci níže uvedených potravin jako:

  • měkké sýry typu Feta, Camembert, Mozzarella, Brie atd...). Tvrdé sýry a sýry, které prošly tepelnou úpravou většinou nepředstavují riziko
  • Paštiky, fermetované syrové klobásy
  • Hot dogy

Informační linka

Na dotazy k listerióze odpoví hygienici v pracovních dnech v době mezi 8:00-11:00 a 13:00-14:00 na telefonním čísle 595 138 117.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

telefonní linka

(KHS, 3. 7. 2009 13:30)

Prosím, zrušte ve Vašem článku sdělení o informační lince tel 595138117. Již byla zrušena. děkuji

 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA